druiven-walnoot-brood

druiven-walnoot-brood naar een recept van delicious.magazine

gang: bijgerecht

.......

voorbereiden: 20 minuten

rijzen: 1,5 uur

bereiden: 45 minuten

.......

voor: rond brood van ca.25cm

Ingredienten

  • 2 zakjes droge gist (à 7gr)
  • 125 ml handwarm water
  • 110 + 60 gr kristalsuiker
  • 350gr bloem + wat extra
  • snufje zout
  • 2 + 2 el olijfolie
  • 500gr pitloze blauwe druiven
  • 100 gr walnoten
  • 2 takjes rozemarijn

Extra

houten lepel, bakpapier

Voorbereiden

Meng de gist met 1 tl suiker en het water in een kom, laat 15 min staan. Het mengsel moet gaan schuimen, zo niet werkt de gist niet meer.

Zeef de bloem, doe er 110gr suiker bij en het zout, meng dit door elkaar. Maak een kuiltje in het mengsel en schenk daar de gist in. Meng alles eerst met een houten lepel en kneed daarna ongeveer 5 minuten met je handen.

Vet een kom in met olie, leg het deeg erin en dek af met een vochtige theedoek. Laat het minimaal 1,5 uur rijzen op een warme plek. (Ik laat het vaak een nacht rijzen.)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180'C.

Meng de druiven, walnoten en rest van de suiker door elkaar.

Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, en maak er 2 cirkels van (het is plakkerig deeg dus handen/deegroller ook met bloem bestuiven).

Bestuif een bakplaat met wat bloem en leg 1 deegcirkel er op. verdeel de helft van de druiven/walnoten erover. Leg de 2e deegcirkel er bovenop en druk de randen goed aan.

Bestrijk het broog met wat olie, verdeel de rest van de druiven/walnoten erover en bestrooi met wat gehakte rozemarijn.

Bak het brood in ongeveer 45 min goudbruin.