sinaasappel amandel cake

sinaasappel ammandel cake

naar een recept van Jamie Oliver

gang: gebak

.......

voorbereiden: 25 minuten

bereiden: 1 uur

.......

voor: 8 stukjes

Ingredienten

  • 2 sinaasappels
  • 150gr zachte boter
  • 35gr bloem
  • 185gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 120gr amandelmeel
  • 85 gr polenta
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje (zee)zout

Voor de karamelsaus:

  • 2 sinaasappels
  • 100gr kristalsuiker

Extra

springvorm 18cm, rasp

Bereiden cake

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de springvorm in.

Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa (dit duurt meestal wel 10 minuten).

Rasp ondertussen 2 sinaasappels, schil deze daarna dik en snijdt in plakken van ongeveer 1 cm. Leg de plakken in de springvorm, en zorg dat er wat ruimte tussen zit.

Pers de 2 sinaasappels voor de karamelsaus uit.

Meng de eieren 1 voor 1 door de botermassa.

Spatel daarna de rasp door het beslag en eventueel een eetlepel sinaasappelsap.

Spatel de overige ingrediënten door het beslag en schep het beslag voorzichtig op de sinaasappelschijven in de vorm.

Bak circa 1 uur of tot de cake stevig aanvoelt. Laat een paar minute afkoelen en zet de cake daarna met de sinaasappels aan de bovenkant op een schaal.

Karamelsaus

Doe wat water bij de suiker en kook deze in een pan met dikke bodem tot het lichtbruin kleurt. (Hoe donkerder hoe sterker en bitterder de karamel)

Haal de pan van het vuur en giet voorzihtig het sap erbij. Pas op voor spetters!

zet de pan weer op het vuur en kook de saus nog even tot alle brokjes zijn opgelost en de saus een mooie dikte heeft.

Serveer de cake met de saus.